PATARIMAI - KOKIŲ VITAMINŲ TRŪKSTA PAVASARIO METU? - Deimantė Rapalytė

Publikuota 2020-03-31

Pavasarį dažni peršalimai, plaukų slinkimas, energijos trūkumas, bloga nuotaika ir miego sutrikimai. Visa tai – po žiemos nusilpusio organizmo požymiai. Į klausimus atsako mitybos specialistė Deimantė Rapalytė iš Deimantės sveikatingumo klinikos. ☀️

 

Pavasarį mums dažniausiai trūksta B grupės vitaminų, vitamino D ir C.

B grupės vitaminų rasime žaliose lapinėse daržovėse – špinatuose, burokėlių lapuose, salotose, lapiniuose kopūstuose (Kale); ankštinėse daržovėse – avižiniuose, pupelėse, lęšiuose, žirniuose; grūduose – ruduose ryžiuose, perlinėse kruopose, speltoje ir burnočiuose; riešutuose ir sėklose bei vaisiuose – avokaduose, bananuose.

Vitamino D geriausiai gausime su saule, tačiau nedideliais kiekiais rasime ir riebiose žuvyse, pieno produktuose, grybuose ir lauke augintų vištų kiaušinių tryniuose.

Vitamino C apstu citrusiniuose vaisiuose, žaliose lapinėse daržovėse, petražolėse, kopūstuose bei uogose (ne sezono metu puiki alternatyva galėtų būti uogų milteliai).

 

Labai svarbu gauti pakankamą kiekį omega-3 riebalų rūgščių, kurių gausu riebioje žuvyje, linų sėmenyse, graikiškuose riešutuose, alyvuogėse. Taip pat svarbus biotinas, kurio rasime riebioje žuvyje, kiaušiniuose, riešutuose ir sėklose, avokaduose, saldžiose bulvėse bei kalafioruose. Reikalingų maistinių medžiagų yra ir Lietuvoje auginamoje valgomojoje rietmenėje. Taip pat, nepamirškime, kad po žiemos mūsų organizmas gali būti dehidratavęs, tad raginčiau gerti kuo daugiau vaisiais, uogomis ir daržovėmis praturtinto vandens.

 

Reikėtų vengti monotoniškos mitybos, kai vyrauja labai maža įvairovė produktų. Taip pat vertėtų privengti pusgaminių, nes juose labai menka maistinė vertė. Na, ir tikriausiai jau žinome, kad reikia vengti valgyti per daug saldumynų, rūkytų ir kofeino turinčių maisto produktų.

Gražaus pavasario!