PATARIMAI - Žalumynai ir mityba - Mitybos ekspertė Gintarė Jonaitytė

Publikuota 2020-01-29

Žalumynai ir žalieji kokteiliai – kone kiekvienas apie juos pagalvojame atėjus ankstyvam pavasariui. Kuo jie tokie ypatingi? Kokius žalumynus valgyti ir kaip teisingai pasigaminti žaliąjį kokteilį? Kada visa tai geriausia valgyti ir kokią naudą jie duos mūsų organizmui. Apie visa tai ir dar daugiau kalbame su Mitybos ekspertė Gintarė Jonaitytė*.

 

Žalios spalvos vaisiuose ir daržovėse gausu vertingų medžiagų: skaidulų, antioksidantų, vitaminų ir mineralų – kalcio, vitaminų C ir K, folio rūgšties, karotinų, omega-3 riebalų rūgščių. Jų turimos medžiagos gali padėti mažinti kraujospūdį, blogojo cholesterolio kiekį ir daromą žalą organizmui, normalizuoti virškinimą, stiprinti imuninę sistemą, gerinti regėjimą ir silpninti žalingą laisvųjų radikalų poveikį. Žalius vaisius ir daržoves labai naudinga įtraukti į savo racioną, tik nepamirškite, kad norint gauti skirtingų maistinių medžiagų, mityba turėtų būti įvairių spalvų.

 

Tiek natūraliai augintus (įvairios lapinės salotos, svogūnų laiškai, lapiniai ridikėliai, špinatai), tiek laukinius (garšvą, dilgėlę, kiaulpienę, bolivinę balandą, dobilai, gysločiai), tiek ir prieskoninę žalumą (pipirmėtę, mėtą ir jos giminaites pipirmėtę bei šaltmėtę, petražolę, saliero lapus, melisą, kalendrą).

Nepamirškite įvairovės ir neapsiribokite keliais žinomais produktais – eksperimentuokite, atraskite naujus skonius, stebėkite savo savijautą ir mėgaukitės!

 

Organizmą valo visi produktai, turintys ryškią žalią spalvą. Labiausiai šiek tiek kartoko skonio – garšva, dilgėlė, kiaulpienė. Jei nėra galimybės jų prisiskinti gamtoje, puikiai tiks ir jau išdžiovintos bei sumaltos žolelės, kurias galima įsigyti iš ūkininkų ar tokių gamintojų kaip jūs.

 

Žalieji kokteiliai – tai žalumynų, vaisių ir/arba uogų bei skysčio mišinys savijautai gerinti, ligų prevencijai. Tokie kokteiliai turi ryškiai žalią spalvą, todėl ir vadinami žaliaisiais. Tai puikus greitas pasirinkimas skubantiems – ypatingai greitai pagaminamas, nes visus ingredientus reikia tik nuplauti ir sutrinti kokteilinėje. Žalieji kokteiliai suteikia sotumo jausmą, o visų svarbiausia – neapkrauna organizmo.

Žaliaisiais kokteiliais galima papildyti mitybos racioną, kai žmogus dėl kažkokių priežasčių nevalgo ar negali valgyti daržovių (sunkiai kramto, nemalonus jausmas, neturi laiko pasigaminti salotų). Tokiu atveju galima lengvai ir greitai sumaišyti mėgstamus vaisius, uogas su gal kiek mažiau mėgstamomis daržovėmis ar žolelėmis.

 

Žalumynai. Kuo daugiau, tuo geriau! Taip pat švieži vaisiai ir uogos – tai vitaminų bomba. Dar galima dėti įvairias daržoves (burokėlius, salierą, morkas, moliūgą), sėklas (kanapių, burnočio), prieskonines žoleles. Rekomenduočiau ingredientus rinktis atsižvelgiant į sezoniškumą ir iš Lietuvoje užaugintų produktų, kadangi jie geriausiai tinka mūsų organizmui. Šaltuoju metų laiku galima naudoti šaldytus produktus, todėl kviesčiau sezono metu pasirūpinti atsargomis, o neturint galimybių – rinktis apdorotus lietuviškus produktus (išdžiovintus, užšaldytus ar sumaltus).

Jei pirmą kartą gaminate žaliąjį kokteilį, galite išbandyti santykį 60:40 (60 – vaisiai arba daržovės ir 40 – žolelės). Pagal tokį santykį suplaktas kokteilis turės ir optimalų vitaminų, mineralinių medžiagų, skaidulų kiekį, ir skonis turėtų patikti kiekvienam, kadangi žolelės turi šiek tiek daugiau kartumo prie kurio dažnam reikia laiko priprasti. Vėliau žalumynų kiekį galima didinti, tačiau su saiku – nereikėtų padauginti. Gaminkitės tokį kokteilį, kurį jums skanu ir malonu gerti.

 

Rekomenduoju įtraukti žalumynus į savo valgiaraščius bent pietų metu, o žaliąjį kokteilį – pusryčių metu, nes žalios spalvos daržovėse yra chlorofilo, kuris valo organizmą nuo kancerogeninių medžiagų, vaistų likučių, stimuliuoja kraujo gamybą. Chlorofilas stiprina imuninę sistemą, suteikia energijos, atnaujina raudonuosius kraujo kūnelius, padidina hemoglobino ir geležies kiekį kraujyje, todėl naudingas žmonėms, sergantiems mažakraujyste, moterims nėštumo metu ir atsikuriant organizmui po gimdymo, taip pat maitinančioms motinoms. Vartokite įvairesnius žalumynus, neapsiribokite populiariausiais – dilgėlėmis, špinatais ar kopūsto lapais. Manau, kad kiekvieno sode tikrai rastume ir vynuogių lapų, ir ropių, ir agurkų.

 

Žinoma. Labai rekomenduočiau išbandyti kelis, man labai patinkančius derinius:

 

Tai yra tik keli patarimai kaip galima miksuoti įvairius vaisius, uogas, žalumynus, daržoves, naudojant vandenį arba bet kurį kitą pasirinktą augalinį pieną.

Žaliasis kokteilis – tai laisvė jūsų fantazijai, greitas užkandis, lengvas receptas, malonumo jausmas gaminant, jį geriant ir lengvumas po jo.

Kviečiu ankstyvą pavasarį kuo dažniau išeiti į nuosavą sodą, prisiskinti įvairiausių žalumynų ir susiplakti sau rytinį kokteilį.

Prisiminkite, kad visi žalumynai turtingiausi maistine verte kol yra jauni ir mažyčiai, todėl nepavėluokite ir nelaukite kol peraugs. O dar geriau – pabandykite šalia įprastų salotos lapų pasisėti ir laukinių dilgėlių, garšvų, medetkų, nepamirštant įvairesnių prieskoninių žolelių – pabandykite šaltmėtę ar pipirmėtę, kalendrą ar bet kurią kitą, kurios dar niekada nesėjote ar net neragavote.

 

Mano gyvenimo credo: „Gyvenimo variklis – meilė pačiam gyvenimui“. Priimti, paleisti, džiaugtis tuo, ką duoda GYVENIMAS. Tai frazės, kurios mane inspiruoja ir įkvepia nuolatiniam tobulėjimui ir pozityviai patirčiai. Jomis dalinuosi ir linkiu, kad visi atrastume kasdienybėje mažus dalykus, kurie leidžia dar labiau mylėti gyvenimą.

 

 

*Gintarė yra akredituota (T.C.Campbell „Nutritional studies center, Stanfordo universitetas, „Child nutrition and cooking“, JAV) augalinės mitybos ekspertė, sveikos gyvensenos, lėto natūralaus gyvenimo būdo propaguotoja, lektorė, Ann Wigmore* sveikatos klubų Vilniuje, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje iniciatorė, augalinio maisto receptų, koncepcijų kūrėja, „Living Global Center“ Švedijoje praktikantė, VŠĮ Tobulėju Visą Gyvenimą“ direktorė, pirmosios sąmoningos mitybos ir harmoningos gyvensenos mokyklos „AMBERVITA“ įkūrėja. Gintarė Jonaitytė veda sąmoningos mitybos, augalinio maisto ruošimo praktines pamokas, seminarų ciklą „Apie gyvą maistą ir jo poveikį sveikatai“, „Augalinio maisto ABC“ ir pan., teikia asmenines, grupines sveikatos ugdymo augaliniu maistu konsultacijas. „Kiekvienas susitikimas su maistu virtuvėje, kuriant naujus receptus ar su žmogumi, jį konsultuojant – atskiras malonus puslapis, kuris pilnas spalvų, potyrių, pokyčių – GYVENIMO!“ – džiaugiasi Gintarė.