Receptai

RECEPTAI:

1. "Ekspress" šaltibarščiai:  1 a. š. burokėlių miltelių įberkite į 200 ml kefyro arba jogurto. Viską gerai išmaišykite ir palaikykite 2-3 min. Skanaus!

2. Barščiai: 400 ml vandens, 1 v.š. burokėlių miltelių, 1 v.š. morkų miltelių, 1 v.š. topinambų miltelių, 1 ekologinio sultinio kubelis arba žiupsnelis prieskonių mišinio. Į ne karštesnį nei 45 laips. sultinį suberti burokėlių, morkų ir topinambų miltelius bei pagardinti žalumynais. Pagal poreikį galima įsidėti šaukštelį grietinės. Išmaišome ir palaukiame kelias minutes kol išbrinks.

3. Vištienos ir žirnių sriubytė​Ingredientai*: 1/2 l vandens arba naminio sultinio; 1 nedidelės morkytės; trupučio svogūno; trečdalio česnako skiltelės; pomidoro; 100 g. vištienos krūtinėlės; 1/2 nedidelės saldžios bulvės; 1/4 stiklinės skaldytų žirnių; 1/2 nedidelio topinambo. *Galima naudoti jau paruoštą mūsų mišinį į kurį įeina žirniai, morkų, topinambų milteliai, žolelės.

Paruošimo būdas: Vištieną smulkiai supjaustome ir puode, kuriame virsime sriubytę, pakaitiname ant trupučio lydyto sviesto ar kito pasirinkto aliejaus (neapskrudiname!). Pomidorą nuplikome verdančiu vandeniu (kad lengviau nusiluptų), išimame sėklas ir susmulkiname. Smulkiai supjaustome svogūną, morką, bulvę, topinambą ir česnaką. Į puodą su vištiena pirmiausia dedame morką, svogūną, tada prieš pat užpilant sultiniu (ar vandeniu) - česnaką bei pomidorą. Įdėjus topinambą, suberiame žirnius. Ant nedidelės ugnies verdame apie 30 min.

 

   

4. Avižų košė - ß karotenas: 3-4 v.š. avižinių dribsnių užpilkite karštu vandeniu ir įberkite 1-2 a.š. morkų miltelių. Palikite kelioms minutėms išbrinkti. Skanaus!

5. Desertinė kokosinė košė: 1/3 stiklinės valgomosios rietmenės, 120 ml kokosų pieno, 250 ml vandens, vaisių ir uogų papuošimui (tinka bananas, avietės ar kt. uogos), medus (pagal skonį). Valgomąją rietmenę nuplikome verdančiu vandeniu ir kelis kartus praplauname, supilame į nedidelį indą kartu su kokosų pienu ir vandeniu. Verdame ant mažiausios ugnies apie 20-25 min. vis pamaišydami. Patiekiame su vaisiais ir medumi.

6. Baltymų kokteilis: į 1 stiklinę migdolų/avižų/kokosų pieno įberti 1 v.š. kanapių miltelių ir 1 a.š. burnočio miltelių. Galima įdėti pusę banano ir viską gerai sutrinti. Skanaus!

  • P.S. Kokteilį paįvairinti, galima naudoti cinamoną, juodųjų serbentų ar aronijų miltelius, įvairias uogas, medų.
  • P.S.S. Pažadinkite savo fantaziją ir susikurkite jums patiems labiausiai priimtiną skonį!

7. Serbentų ir citrininės melisos kokteilis: 2 nedideli bananai; 2 a.š. juodųjų serbentų miltelių; 0,5 a.š. citrininės melisos; 300 ml vandens; 4-ios mirkytos datulės arba 1 v.š. medaus. Viską suplakite smulkintuvu (blenderiu) ir mėgaukitės malonia gaiva, kurią suteikia melisa.

8. Antioksidantinis kokteilis: 350 ml vandens, 2 v.š. anakardžių riešutų, 1 a.š. aronijų miltelių, 1 a.š. aviečių miltelių. Viską suplakame.

9. Širdingas kokteilis: 2 dideli bananai (galima pakeisti 2 kriaušėmis), 1 v.š. aviečių miltelių, 240 ml vandens, 1 v.š. medaus, 0,5 a.š. citrininės melisos miltelių. Viską suplakame, supilstome į stiklines ir papuošiame citrininės melisos milteliais.

10. Detoksikuojantis kokteilis: 100 ml vandens, 1 v.š. burokėlių miltelių, 1 nedidelis supjaustytas ananasas, 1 skiltelė citrinos. Viską suplakame. Rekomenduojama gerti reguliariai 2-3 k./sav.

 

11. Kokteilis "Jaunystė": 200 g natūralaus jogurto, 1 a.š. morkų miltelių, 1 a.š. šaltalankių miltelių. Viską suplakame.

12. Gaivieji rutuliukai: 100 g varškės; 1/2 banano arba 1 v.š. medaus; sauja kokoso drožlių arba anakardžių riešutų (pagal skonį); Aviečių, šaltalankio, juodųjų serbentų, aronijų miltelių (papuošimui). Viską sumaišyti. Padaryti rutuliukus ir išvolioti įvairiuose uogų milteliuose. Skanu, sveika ir gražu!

13. Baltymų bombikės: 100 g varškės; 1 česnako skiltelė, kelios juodosios alyvuogės, 1 v.š. linų sėmenų aliejaus, 4 a.š. kanapių miltelių, žiupsnelis druskos. Varškę sumaišome su kapotais česnakais, juodosiomis alyvuogėmis, druska ir žalumynais. Padarome rutuliukus ir išvoliojame juos kanapių milteliuose. Apšlakstome sėmenų aliejumi.

14. Zuikučio ledai: 3 bananai, 2 v.š. natūralaus jogurto, 2 a.š. braškių miltelių, 2 a.š. juodųjų serbentų miltelių, 2 a.š. aviečių miltelių. Bananus nulupame, supjaustome gabaliukais ir užšaldome. Šaldytus bananus, jogurtą ir pasirinkto skonio miltelius suplakame trintuvu. Patiekiame nedelsiant arba, norint tvirtesnės konsistencijos, dar valandą pašaldome šaldiklyje. Patiekiant galima apibarstyti norimo skonio milteliais.

15. Naminiai sūreliai su juodaisiais serbentais: 200 g. varškės, 100 g. rikotos sūrio, 1 a.š. juodųjų serbentų miltelių, 120 g. juodo šokolado, 1 a.š. kokoso drožlių, 30 g. minkšto sviesto, 1 sunokusio banano, cinamono (pagal skonį). Garų vonelėje ištirpdome šokoladą, dedame cinamono. Sutriname varškę, rikotą, bananą, drožles ir sviestą. 1/3 masės atskiriame ir dedame juodųjų serbentų miltelių. Silikonines formeles ištepame šokoladu, dedame trumpam į šaldiklį. 2/3 formelių pripildome varškės masę, kitą dalį - mase su juodaisiais serbentais. Padengiame šokoladu ir 2 val paliekame šaldiklyje.

  

16. Arbata: puodelis vandens (geriausia būtų, jei vanduo nebūtų verdantis), 1 a.š. juodųjų serbentų miltelių.

 

 

NAUDINGA INFORMACIJA:

  • Funkcionalusis maistas

Funkcionalusis maistas ir jo veikliosios dalys. 

Funkcionalusis maistas (FM) – tai plataus vartojimo kasdien arba dažnai valgomas maistas, kuris, be teigiamo mitybinio poveikio, žmogaus organizmui daro ir teigiamą fiziologinį poveikį.

Įmones orientuoja į funkcionalųjį maistą.

Lietuva turi persiorientuoti ir, užuot eksportavusi maisto produktus, turi pradėti eksportuoti inovatyvias maisto gamybos technologijas.

 

  • Šaltalankis

Sea buckthorn berries: A potential source of valuable nutrients for nutraceuticals and cosmoceuticals: "Uogose yra įvairių maistinių medžiagų ir biologiškai aktyvių medžiagų, įskaitant vitaminus, riebalų rūgštis, laisvąsias amino rūgštis".