PATARIMAI - UOGOS – moterų, vyrų ir vaikų sveikatai - Deimantė Rapalytė-Kuliešienė

Publikuota 2023-05-08

Skanu, spalvota, daugelio mėgstama, labai sveika, tačiau vis dar gerokai per mažai valgoma. UOGOS ypatingai vertingos kiekvieno sveikatai – moterų, vyrų, vaikų. Artėjant uogų sezonui kalbamės su sveikos mitybos terapeute Deimante Rapalyte-Kuliešiene apie uogų naudą, kada ir kaip dažnai jas reikėtų valgyti.

 

Uogos pasižymi gausiu antioksidantų ir polifenolių kiekiu, tą rodo jų ryški ir viską dažanti spalva. Uogos, kitaip nei vaisiai, turi mažiau cukrų, todėl tinka valgyti diabetikams, sergantiems onkologinėmis ligomis. Taip pat uogos dėl savo unikalios sudėties pasižymi stipriu apsauginiu poveikiu smegenims bei regai.

 

Tikriausiai labiausiai išskirčiau aronijas. Jose labai daug antioksidanto rezveratrolio, kuris yra randamas junginys ir apsaugo patį augalą nuo pelėsio, grybelio, atšiaurių klimato sąlygų. Mokslininkai atradę šias savybes būtent pritaikė jas žmogaus organizmui.

 

Na kaip ir visko, manau įmanoma, jeigu suvalgysime porą kibirų uogų. Tokiu atveju, greičiausiai, pasireikš alerginė reakcija. Todėl siūlyčiau per dieną suvartoti apie dubenėlį šviežių uogų arba bent 2-3 valgomuosius šaukštus uogų miltelių.

 

Oij kaip sunku tai padaryti! Visos tikrai yra labai naudingos, bet mano asmeniniai favoritai yra:

  1. mėlynės,
  2. avietės,
  3. braškės,
  4. juodieji serbentai,
  5. gervuogės.

Jos labai skanios, jas mielai valgo vaikai, o vitaminų, mineralų ir antioksidantų turi tikrai daugybę.

 

Dėl vitamino C gausos bei antioksidantų kiekio jos labai gerina odos būklę, skatina kolageno gamybą, mažina senėjimo procesus, apsaugo nuo priešlaikinio raukšlių susidarymo. Taip pat vienos iš uogų – spanguolės gali prisidėti prie sveikos šlapimo pūslės palaikymo, juose gausu junginio d manose, kuris neleidžia bakterijoms prisitvirtinti prie šlapimo pūslės.

 

Kadangi daugelis vyrų kenčia nuo aukšto kraujospūdžio, širdies bei kraujagyslių ligų, tai uogose esantys junginiai-antocianinai gerina kraujagyslių būklę ir mokslinis tyrimas parodė, kad puodelis mėlynių per dieną sumažino kraujospūdžio parametrus.

Taip pat uogos reikalingos prostatos sveikatai bei gerina testosterono gamybą.

 

Vaikams uogos labiausiai padėtų stiprinant imuninę sistemą, nes gausu vitamino C.

Uogos taip pat ypač reikalingos smegenų veiklai, regai.

Žinoma, visa tai aktualu ne tik vaikams, bet ir suaugusiems.

 

Gaminu kokteilius, dedu ant košės bei graikiško jogurto.

 

Iki dviejų puodelių šviežių uogų.

 

Dažnai nežino, kokias sveikatinančias savybes turi uogos. Kita priežastis – sezoniškumas – žiemą žmonės nenori pirkti atvežtinių, todėl nevalgo jų išvis.

Savo klientams, kaip alternatyvą tokiu atveju, rekomenduoju uogų miltelius ir jų panaudojimą patiekaluose. Rinktis džiovintas uogas (gali būti liofilizuotos ar džiovintos šiltu oru), uogų miltelius ir juos dėti į košes, jogurtą, kokteilius, berti į blynų tešlą, kepant keksiukus ar pyragus.

 

POKALBIS: UOGŲ NAUDA