Kaip keičiasi mityba nėštumo metu?

Kaip keičiasi mityba nėštumo metu?
Publikuota 2024-01-12 Skaitė 384

Savo asmenine patirtimi dalinasi Slogūnas tinklaraščio kūrėja Birutė.

 

Kai tik imsite planuoti nėštumą arba sužinosite, kad laukiatės, nori nenori teks keisti mitybos įpročius. Ir ne vien dėl įsitikinimo, jog reikia pereiti prie sveikesnių produktų. Juk nėštumo metu moteris susiduria su daug naujų iššūkių: pykinimas, užkietėję viduriai, sulėtėjęs virškinimas, pilvo pūtimas ir t. t.

Kokių itin konkrečių pokyčių imtis, jums pasakys jūsų gydytojas arba asmeninis mitybos konsultantas, tačiau galiu pasidalinti keliais patarimais, kurie buvo naudingi man.

 

Susirūpinkite folio rūgštimi

Bent mėnesį iki pastojimo, o vėliau ir viso nėštumo metu rekomenduojama kiekvieną dieną suvartoti bent 400 mikrogramų (0.4 miligramų) folio rūgšties. Šis vitaminams priskiriamas junginys susijęs su ląstelių dalyba ir augimu, todėl yra toks svarbus būtent nėštumo metu. Galima gerti folio rūgšties papildus, bet juk visada verta maksimalią naudą gauti iš maisto.

Folio rūgšties yra sorų kruopose, lęšiuose, avinžirniuose, žemės riešutuose, lazdyno riešutuose, vištienos ar veršienos kepenėlėse. Galbūt nustebinsiu, bet būtent nėštumo metu pirmą kartą gyvenime gaminau patiekalus iš sorų kruopų.

 

Valgykite daugiau skaidulų

Visada pergyvenau, kad mano racione šiek tiek per mažai skaidulų, todėl bent jau nėštumo metu ėmiausi taisyti šią klaidą. Skaidulos leidžia apsisaugoti nuo vidurių užkietėjimo, reguliuoja cukraus kiekį kraujyje, mažina cholesterolio lygį. Beje, skaidulos palaiko sveiką kūno svorį, todėl nėštumo metu nereikės tiek pergyventi dėl nenormalių svorio pokyčių.

Svarbu pasistengti, jog kasdien suvalgytumėt bent 25-30 gramų skaidulų. Pirmojo trimestro metu, kai pykino ir apskritai nesinorėjo valgyti, vartoti daugiau skaidulų sekėsi sunkiai, tačiau antro trimestro metu į racioną įtraukiau daugiau gervuogių, aviečių, kriaušių, obuolių (tik nelupkite žievelės!), žirnelių, brokolių, miežių ir lęšių.

 

Nepamirškite vitamino C

Gal dėl to, jog šiuo metu siaučia daug virusų ir, apskritai, mano nėštumas nusimatė šaltuoju metų laiku, mano gydytoja iš karto paklausė, ar gaunu pakankamai vitamino C. Vitaminas C yra puikus antioksidantas, imuniteto stiprintojas ir vaidina svarbų vaidmenį vaikelio vystymosi procesuose.

Du mano mėgstami produktai, kurių stengiuosi valgyti daugiau –  tai spanguolės ir brokoliai. Nėštumo metu nesinorėtų pasigauti kokios nors šlapimo takų infekcijos, o spanguolės yra puiki prevencinė priemonė. Spanguolių galima drąsiai valgyti visų trijų trimestrų metu. O kas dėl brokolio, tai jis apskritai yra daržovė superžvaigždė, nes ne tik turi daug vitamino C, bet ir yra lengvai virškinamas.

 

Lengviau virškinamas maistas – tikras išsigelbėjimas

Jau minėjau lengvai virškinamo brokolio naudą, tačiau nėštumo metu itin aktualu, kad vartojamas maistas neapsunkintų virškinimo. Čia puikiai pasitarnauja košės. Sutrinant avižinius dribsnius suskaidoma krakmolo struktūra, todėl avižines košes skrandis virškina lengviau nei mažiau apdorotus produktus. Dribsnius tinka valgyti pusryčiams, pietums, vakarienei, juos galima integruoti į saldžius ir sūrius patiekalus. Nėštumo metu kartais nėra jėgų ar laiko gaminti sudėtingus patiekalus, o įvairios natūralios užpilamos košės paruošiamos itin greitai. Man avižinė košė buvo tikras stebuklas pykinimo metu, nes avižos neturi jokio intensyvaus kvapo, todėl prisiversdavau ją valgyti neturėdama apetito.

Iš lengvai virškinamų produktų dar galima paminėti skrudintą duoną, baltuosius ryžius, bananus bei kiaušinius.

Beje, pastebėjau, kad nėštumo metu tikrai verta išmėginti super maistą miltelių pavidalu, kadangi dažnai nepajėgsite suvalgyti organizmui reikiamo sveikų produktų kiekio, o juk energijos ir naudingųjų medžiagų prarasti nesinorėtų.

 

Tikiuosi, kad mano asmeninė patirtis Jums bus vertinga ir linkiu ramaus laukimo.

Taip pat skaitykite
2020-01-08
Kalbiname mitybos specialistę Deimantę Rapalytę iš Deimantės sveikatingumo klinikos apie vitaminus g...
2020-01-29
Žalumynai ir žalieji kokteiliai – kone kiekvienas apie juos pagalvojame atėjus ankstyvam pavasariui....
2020-03-31
Pavasarį dažni peršalimai, plaukų slinkimas, energijos trūkumas, bloga nuotaika ir miego sutrikimai....
2024-03-14
Savo asmenine patirtimi dalinasi Slogūnas tinklaraščio kūrėja Birutė.   Kiekviena būsima mama ...
Susijusios prekės
text_reviews
Turi daug vitaminų, mineralų ir antioksidantų. Puikus natūralus dažiklis - suteikia švel..
Nuo €720
1
text_reviews
Sorose yra daug baltymų, jos yra vitaminų ir mineralų, įskaitant folio rūgštį, cinką ir ge..
€160€200
79
Miežių košė su burnočiu turi daug skaidulinių medžiagų ir baltymų. Nėra pridėtinio cukra..
€103€129
97
text_reviews
Gervuogių uogose gausu angliavandenių, organinių rūgščių, aromatinių ir rauginių medžiagų...
Nuo €720
115
Bananai yra puikus kalio šaltinis, vitamino B6, skaidulų, angliavandenių ir vitamino C. ..
€990
145
Brokoliai yra super maistas. Juose yra gausybė biologiškai vertingų maistinių medžiagų, ma..
€599
175
Laukinės kriaušės yra nekoloringos, turi žemą glikemijos indeksą (greitai nedidina cukraus..
€512
199
Spanguolės (Vaccinium Macrocarpon) yra pripažintos kaip super maistas dėl didelio maistinių medži..
Nuo €849
212
Rašyk
Skambink