PATARIMAI - AJURVEDINĖ MITYBOS KULTŪRA - Asta Gruodė

PATARIMAI - AJURVEDINĖ MITYBOS KULTŪRA - Asta Gruodė
Publikuota 2023-03-10 Skaitė 6618

Apie Ajurvedinę mitybos kultūrą sklinda gana daug mitų, todėl šio straipsnio tikslas - plačiau supažindinti ir paskatinti išbandyti.

Apie Ajurvedinę mitybą kalbamės su praktike Asta Gruode iš Ajurvedinė maisto kultūra. ☀️

Ajurvedinė mityba – tai holistinis požiūris į mitybą, kuris atsižvelgia į žmogaus kūno, proto, jausmų ir sielos balansą. Ji remiasi sveiko gyvenimo būdo principais, subalansuotu maistu, prieskoniais ir atsižvelgia į sezoniškumą bei došas (kūno energijas). Svarbiausia – balansas tarp judėjimo, miego, poilsio ir tinkamo maisto pasirinkimo.

 

  • Asta, gal pirmiausia prisistatyk. Papasakok trumpai apie save.

 

Kas aš? Ko gero, vienas dažniausiai užduodamų klausimų mano gyvenime paskutiniu metu. Prieš kelis metus draugė klausė - „tai tu dabar virėja!?“. Apie 15 metų dirbau ofise su įvairiais projektais pardavimų, komunikacijos srityje, todėl nieko keista, kad kai kurie žmonės su nuostaba žiūrėjo į mano pasirinkimą gaminti maistą stovyklose, nuo ko ir prasidėjo mano savarankiška veikla.

Šalia pagrindinio darbo visada turėjau papildomų veiklų, kurios atnešdavo ir papildomų pajamų: organizuodavau laisvojo nardymo kursus, vedžiau sporto treniruotes, jogos užsiėmimus, paskaitas apie sveiką gyvenseną. Šiuo metu mano pagrindinė veikla yra susijusi su Ajurveda. Džiaugiuosi, nes tai holistinis mokslas, mokslas apie gyvenimą, apimantis ne tik kūną, bet ir protą, jausmus ir sielą.

Ajurveda mano gyvenime atsirado prieš 10 metų, kuomet nukeliavau į paskaitą pas vieną mokytoją iš Indijos. Taip žingsnis po žingsnio didėjo žinių bagažas, kuriuo norėjosi pasidalinti. Noras buvo stiprus ir supratau, kad tik gaminti stovyklose nepakanka mano asmeninei kūrybai, saviraiškai ir idėjų realizavimui.

Taip atsirado „Ajurvedinė maisto kultūra“. Šiuo metu ne tik gaminu vaikų, jogos stovyklose, bet ir vedu seminarus, maisto gaminimo kursus, remiantis pagrindiniais Ajurvedos principais.

 

  • Manau daugelis esame girdėję apie Ajurvedinę mitybą, kad ji egzistuoja, tačiau tai dar nėra taip paplitę. Gal gali trumpai pristatyti, kas, iš principo, yra Ajurvedinė mityba?

Ajurvedinė mityba neatsiejama nuo bendros žmogaus gyvensenos, todėl kalbant apie mitybą, labai svarbu žinoti bendrus gyvensenos principus, kurie sveikatina, arba sargdina žmogų. Pats žodis Ajurveda - reiškia žinios apie gyvenimą. Todėl, kad ir kokius sveikatai palankius patiekalus valgytų žmogus, jei jis tinkamai neišsimiegos, nejudės, neatsipalaiduos, tik geras maistas duos labai mažai naudos. Ajurvedoje dažnai naudojame žodį balansas. Kai žmogus balanse – jis sveikas. Tad tinkamas miegas, tinkamas judėjimas, tinkamas atsipalaidavimas ir tinkamas maistas yra sveiko gyvenimo pagrindas.

 

Yra bendri mitybos principai, kurių verta laikytis, norint gerai jaustis ir kurie tinka visiems žmonėms, nepriklausomai nuo kūno tipo (došos, apie kuriuos papasakosiu vėliau):

  1. Valgyti ir gerti tada, kai esame alkani ar ištroškę.
  2. Valgyti saikingai/nepersivalgyti. Skrandyje turi likti neužpildytos erdvės apie 30%. Kada sustoti valgyti suprasime atsirūgę. Atsirūgimo refleksą turime visi, tačiau nevisi esame dėmesingi valgydami, kadangi veikia netinkama aplinka pvz.: televizorius ar telefonas. Jei iš ties stebimas valgymo procesas, bet neatsirūgstama, greičiausiai skrandis bus „išsitampęs“, vadinasi reikia mažinti porcijas ir atsirūgimas sugrįš.
  3. Valgyti šviežią, su meile pagamintą, maistą. Produktai lengvi, švieži, daugiausiai augaliniai.
  4. Valgyti produktus atsižvelgiant į sezoniškumą ir gyvenamą vietą.
  5. Su maistu labai svarbu gauti visų šešių skonių (saldaus, rūgštaus, sūraus, aštraus, kartaus, aitraus), tuomet kūnas pasigamins visus reikiamus mikroelementus. Skoniai turėtų būti ne tik iš maisto produktų, bet ir iš prieskonių. Todėl prieskoniai neatsiejama Ajurvedinės mitybos dalis.
  6. Pusryčius suvalgyti 8-9 val., pietus 12-14 val., vakarienę iki 19 val.
  7. Valgyti tinkamus maisto derinius. Nevalgyti šviežių vaisių su kitu maistu. Palankiausia vaisius valgyti po valgio praėjus 2,5 val. ir nevėliau, kaip pusvalandis iki maisto, taip pat kol saulė nenusileidus.
  8. Gerti reikėtų atskirai nuo valgymo. Geriausiai 30 min. iki maisto ir ne ankščiau kaip 1,5 – 2 val. po valgio, kad negesintume virškinimo ugnies.
  9. Nevalgyti, kai stresuojama ar skubama. Valgyti teigiamai nusiteikus.
  10. Labai svarbu ne kiek ir ko suvalgėme, o kiek įsisavinome. Dažnai mūsų kūnai kenčia nuo maisto pertekliaus, o mūsų ląstelės „badauja“. Tam, kad maistas būtų tinkamai įsisavinamas, reikalinga stipri virškinimo ugnis - vadinama „Agni“. Jei virškinimo ugnis silpna, kūne kaupiasi toksinai. Toksinai - tai „Ama“, o „Ama“ visų ligų mama. Norint, kad „Agni“ būtų stipri ir nesikauptų toksinai, turime laikytis dienos rėžimo, reguliariai valgyti, judėti, miegoti, rytais atlikti savimasažus su aliejumi, pasirinkti tinkamą mitybą, pagal savo kūno tipą.

 

Kalbant daugiau apie Ajurvedinę mitybą, svarbu suprasti, kad tas pats maistas vienam žmogui bus vaistas, o kitam nuodas.

Kaip žinoti? Kaip tinkamai maitintis, priklauso dar ir nuo mūsų došos. Doša – tai mūsų kūne vyraujanti energija – 5 elementų energija (Eteris, Oras, Ugnis, Vanduo ir Žemė). Kiekvienas esame unikalus, todėl ir vyraujančių energijų proporcijos bus skirtingos. Yra trys Došos: Vata - Oras, Pita - Ugnis ir Kapha - Žemė.

Vatoje daugiausiai vyraus Eteris ir Oras, Pitoje – Ugnis ir Vanduo, Kaphoje – Vanduo ir Žemė. Vatos pagrindinės savybės – sausa, šalta ir lengva. Pitos savybės – drėgna, karšta ir lengva. Kaphos savybės – šlapia, šalta ir sunki. Nenorint apsunkinti/išbalansuoti došų, reikėtų rinktis medžiagas, kurių komponentų savybės yra priešingos. Tiksliausiai došą gali nustatyti Ajurvedos gydytojas, bet ir internete atlikti testai, padės susivokti, kas jūs esate.

 

  • Kuo Ajurvedinė mityba yra unikali ir kodėl rekomenduotumėte išbandyti?

Labai rekomenduoju pasidomėti Ajurveda, nes tai ne trumpalaikė dieta ar baigtinis patiekalų sąrašas. Tai mokslas apie mūsų visą gyvenseną. Tai pagalba suprasti gamtos ritmus ir įsilieti į juos tam, kad išlikti sveikiems. Mes esame gamtos dalis, todėl turėtume su ja gyventi išvien.

 

  • Kaip atrodo dienos mitybos racionas pagal Ajurvedą?

Mitybos racionas labai įvairus. Dažniausiai tai lengvi, šviežūs ir augaliniai produktai. Mažai termiškai apdoroti patiekalai.

 

  • Ko reikėtų vengti Ajurvedinėje mityboje?

Seno, šildyto maisto, persivalgymo, besaikio užkandžiavimo, valgymo netinkamu metu, netinkamų maisto derinių, vieno skonio maisto, valgymo skubant/stresuojant, valgyti kur papuola ir kas papuola.

 

  • Jeigu žmogus nuspręstu išbandyti Ajurvedinę mitybą, nuo ko reikėtų pradėti?

Reikėtų nepersistengti ir nekeisti visko kardinaliai. Kasdien pabandyti kažką naujo iš aukščiau pateikto sąrašo apie mitybos principus. Visų pirma, siūlyčiau susidėlioti tinkamai dienos rėžimą, daryti pertraukas tarp valgymo, sekti porcijų dydį, nueiti laiku miegoti (iki 22 val.:) ).

 

  • Gal galite pasidalinti po vieną Jūsų mėgstamiausią receptą pusryčiams, pietums ir vakarienei?

Rytais labai dažnai renkuosi pilno grūdo košę su riešutais ir džiovintais vaisiais, pietums mėgstu ankštinių kepsnelius su įvairias naminiais padažais, salotomis ir grūdais, vakare renkuosi daržovių troškinį ar sriubą su šviežiai kepta duonele.

Pasidalinsiu keliais receptais (kiekis 2 žmonėms):

Pusryčiai: RIETMENĖS KOŠĖ SU RAZINOMIS IR RIEŠUTAIS

Ingredientai

  • Valgomoji rietmenė dar vadinama japonine sora 140 g.
  • Mėlynosios razinos (per naktį mirkytos) 20 g.
  • Goji uogos 10 g.
  • Lazdyno riešutai 14–16 vnt.
  • Ghi 1 v.š.
  • Kardamonas ½ a.š.
  • Cinamonas ½ a.š.
  • Muskatas 1/3 a.š.
  • Druskos žiūpsnelis.

Gaminimas

  • Kruopas perplaukite verdančiu vandeniu, uždėkite virti apie 7 min. ir palikite pailsėti, kol ruošite kitus ingredientus (aš dažniausiai verdu ant garų – nepridega, neperverda).
  • Pakepinkite riešutus ir susmulkinkite.
  • Pakepinkite kardamoną ir muskatą.
  • Sudėkite į košės puodą visus ingredientus ir išmaišykite.

Skanaus!

*Džiovintus vaisius ir riešutus ar riešutų sviestą galite pasirinkti savo nuožiūra. Skanu pabarstyti uogų milteliais.

 

Pietūs: „MUNG DALAS“ KEPSNELIAI SU AVOKADO PADAŽU IR SALOTOMIS

Ingredientai

Kepsneliai:

  • Cukinija 200 g.
  • Morkos 100 g.
  • Moong Dal geltonas 160 g.
  • Druskos 1 a.š.
  • Asafetidos 0,5 a.š.
  • Garam masala 0,5 a.š.
  • Žaliosios kalendros arba krapų.
  • Ghi kepimui.

Avokado padažas:

  • Gerai sunokęs didelis avokadas 1 vnt.
  • Kokosų pienas ½ stilk.
  • Susmulkintas ir pakepintas čili 1 cm.
  • Juodieji pipirai.
  • Druskos žiupsnelis.
  • Citrinos sultys 2 v.š.
  • Žalios kalendros pundelis.

Gaminimas

  • Užmerkite Moong Dal šaltu vandeniu ir palikite per naktį, prieš gaminant perplaukite ir nupilkite vandenį.
  • Sutarkuokite daržoves smulkia tarka.
  • Sutrinkite Moong Dal ir sudėkite daržoves, žalumynus, pakepintus prieskonius ir viską gerai išmaišykite.
  • Formuokite kepsnelius ir kepkite keptuvėje ant Ghi.
  • Avokado padažui naudokite blenderį ar kitokią trintuvę. Visus ingredientus sudėkite į indą ir gerai sutrinkite, iki vientisos masės.

*Patiekite su sezoninėmis salotomis gardintomis nerafinuotu sėklų ar alyvuogių aliejumi, kepintomis saulėgrąžomis ar moliųgų sėklomis. Taip pat garnyrui puikiai tiks virta bolivinė balanda ar basmati ryžiai.

 

Vakarienė: RAUDONŲJŲ LĘŠIŲ SRIUBA SU DARŽOVĖMIS

Ingredientai

  • Raudonieji lęšiai 100 g.
  • Batata 100 g.
  • Morkos 60 g.
  • Saliero kotai 5 cm.
  • Paprika 30 g.
  • Kuminas ½ a.š.
  • Kalendra ½ a.š.
  • Ciberžolė ½ a.š.
  • Ožragė 1/3 a.š.
  • Asafetida 1/3 a.š.
  • Juodųjų pipirų žiupsnelis.
  • Druskos žiupsnelis.
  • Lauro lapai 1 vnt.
  • Citrinos sultys 2 v.š.
  • Ghi kepimui.

Gaminimas

  • Išvirti ant garų lęšius ir kubeliais supjaustytas daržoves, suberti viską į puodą.
  • Pakepinti papriką ir prieskonius ant Ghi keptuvėje ir supilti į puodą, įspausti citrinos.

*Skanu užbalinti kokoso kremu. Patiekite su duonele.

 

  • Jeigu žmogus mėgsta užkandžiauti, kokius užkandžius rekomenduotumėte rinktis?

Vaisiai, mirkyti džiovinti vaisiai, kepinti ar mirkyti riešutai (max. 7-8 per kartą) sveikuoliški desertai (be baltų miltų ir cukraus, sintetiniai saldikliai taip pat netinka).

 

  • Į ką rekomenduotumėte atkreipti dėmesį lankantis parduotuvėje ir ko reikėtų vengti?

Venkite pusfabrikačių, rinkitės šviežius produktus iš kurių būtų galima patiems pasigaminti maistą. Praeikite pro jau pagamintų patiekalų skyrių. Rinkites daugiau sezonines daržoves ir vaisius. Venkite gaminių su rafinuotu (baltu) cukrumi ir baltų miltų, gazuotų gėrimų. Rinkitės produktus, kurių sudėtyje kuo mažiau ingredientų.

 

  • Kokius informacijos šaltinius rekomenduotumėte norintiems plačiau pasidomėti?

Rekomenduočiau šiuos šaltinius:

  • "AJURVEDA mokslas apie gyvenimą ir sveikatą", Dr. Partap Chauhan.
  • "AJURVEDA sveikos gyvensenos išmintis", Acharya Shunya.
  • "Prieskoniai - ir maistas, ir vaistas", sudarė Sigita Palionienė.
  • "AJURVEDA SVEIKATAI sveikatinimosi receptai ir patarimai", Dr. Partap Chauhan.
  • "AYURVEDIC COOKING for Self-Healing", Usha Lad & Dr. Vasant Lad

 

POKALBIS: Ajurvedinė mitybos kultūra

 

 

Taip pat skaitykite
2020-01-21
Ką ir kada valgyti prieš/po treniruotės ir kiti aktualūs patarimai sportuojantiems su Trenere Marta....
2020-01-29
Žalumynai ir žalieji kokteiliai – kone kiekvienas apie juos pagalvojame atėjus ankstyvam pavasariui....
2020-03-31
Pavasarį dažni peršalimai, plaukų slinkimas, energijos trūkumas, bloga nuotaika ir miego sutrikimai....
2023-02-27
Nors prieš 10 metų Lietuva dar galėjo didžiuotis esanti viena iš lyderių pasaulyje pagal vaikų sveik...
2023-04-06
Ingredientai:   200 g sviesto; 200 g avinžirnių miltų; 100 g kokoso žiedų cukraus arba ...
2023-04-06
Ingredientai: 200 g saldaus pieno sūrio (panyro); 200 g špinatų (arba 20 g špinatų miltelių)...
2023-04-20
Migdoliniai sausainiai be pridėtinio cukraus yra sausainiai, gaminami naudojant migdolus kaip pagrin...
2023-04-21
Ingredientai: ​Varškė 9 %, 200 g; Cukinija, 100 g; Spelta pilno grūdo miltai, 2 v.š.; Br...
2023-04-21
Ingredientai: Avinžirniai, 200 g Moliūgo milteliai, 2 a.š. Kalendros sėklos grūstos, 1/2 a...
2023-05-08
Skanu, spalvota, daugelio mėgstama, labai sveika, tačiau vis dar gerokai per mažai valgoma. UOGOS yp...
Susijusios prekės
text_reviews
Morkų milteliai pasižymi stipriomis antioksidacinėmis savybėmis, turi daug beta karotino, vitamin..
€499
36
Garšva (lot. Aegopodium podagraria) dar taip pat žinoma kaip šv. Gerard (žmonių, se..
€534
57
text_reviews
Vitamino C šaltinis - 200 mg/100 g Turi daug antioksidantų. Berti į kokteilius, glotnu..
€818
58
text_reviews
Senovinis grūdas: daugiau nei prieš 8000 metų sukryžminti naminiai kviečiai ir laukinė žol..
€212
78
text_reviews
Yra gliuteno pėdsakų. Valgomosios rietmenės (kitaip japoninės soros) sėklos panašios į s..
€399
82
text_reviews
Gervuogių uogose gausu angliavandenių, organinių rūgščių, aromatinių ir rauginių medžiagų...
€465
117
Rašyti
Skambinti